Kunst skabes for øjnene af publikum

0
Jørn Hansen arbejdede hele ugen på et værk af tagsten og teglsten anbragt direkte på jorden. Her forbliver det resten af udstillingsperioden. Foto: Jørgen Ingvardsen
I den bagende sol på græsplænen ved Dronninglund Kunstcenter har kunstneren Jørn Hansen ligget i hele uge 26 omgivet af teglsten og tagsten. Både hele og knuste.

Han har arbejdet på et kunstværk som led i den store skulpturudstilling. Her er der nemlig i ugerne 29 og 32 arbejdende værksteder, hvor man kan følge tre kunstnere og deres arbejde med at skabe et kunstværk af materialer, lokale virksomheder har stillet til rådig. Det er således Volstrup Teglværk, der har leveret materialerne til Jørn Hansen.

– Jeg har arbejde med alle mulige ting i de mange år, jeg har arbejdet med skulpturer. Fra glasfiber til træ, glas og metal. Det er spændende at eksperimentere, og det er en udfordring at se, hvad man kan få ud af materialet. Jeg kan godt lide at lave det, man kalder land art, hvor man bruger naturens materialer. Her i Dronninglund bruger jeg materialer af ler, og det er jo også et naturprodukt, siger han og fortsætter:

– Tagsten giver flere udfordringer. Man kan ikke stable dem. Havde det været mursten, så kunne man lægge dem i forband, men det går ikke her, så jeg har været tvunget til at bruge min fantasi for at finde ud af, hvad de kunne bruges til. Mange af dem har jeg fået knust af en gummiged, så det er blevet til noget, der ligner potteskår, siger han, mens han kører endnu en trillebør med knuste tagsten hen til værket.

– Når jeg starter, har jeg en grundidé, hvor der er en række grundelementer, jeg kan lege med. Jeg kigger meget på naturen og finder så ud af, hvor jeg skal lave mit værk, og hvordan det skal se ud. Jeg forsøger at få det passet ind i naturen, siger han.

Kunstværket forbliver på Kunstcentret også efter biennalen, men det ligger direkte på jorden og har en begrænset holdbarhed.

– Græs og ukrudt vil naturligvis gro op igennem det hele, men jeg har faktisk lavet nogle ting, som efter min mening er blevet smukkere gennem årene, fordi de netop fik det naturlige forfald, siger Jørn Hansen, der er tilfreds med værket, som er skabt på bare fem dage.

– Det ligner faktisk det, jeg havde tænkt på, inden jeg startede. Jeg giver det ingen titel, så det er helt op til publikum at udlægge det, de ser, slutter en svedig Jørn Hansen.

Inde i et stort telt står en anden kunstner, Ole Schjører-Hansen. Her er der også uudholdeligt varmt, men det generer ikke kunstneren, der arbejder med akryl.

– Jeg har aldrig arbejdet med det her materiale før, siger kunstneren på klingende Københavnsk.

– Jeg er nu født i Brønderslev, men boede der kun nogle få dage, inden jeg blev flyttet til Aalborg, hvor jeg voksede op, fortæller han.

Som ung var hans store interesse sang. Han gik til undervisning og søgte optagelse forskellige steder, men uden held.

– Mit sangtalent var ikke så stort som mine ambitioner, fastslår han, der altså ikke blev sanger, men alligevel opnåede noget, der ligner en karriere på scenen.

– Jeg har været ansat ved Den kongelige Ballet. Jeg har ikke danset, men været med hver gang, der i en forestilling skulle være en stor mand. Så var det mig, der var bud efter. Jeg har været med på de store tournéer til New York, Japan, Kina og mange andre steder og fået nogle fantastiske oplevelser, siger han med stor glæde i stemmen.

Sideløbende har han gennem alle årene beskæftiget sig med kunst. Først som maler, da der ikke var plads til andet på det lille værelse, han boede i. Senere er det blevet skulpturer. Flere af dem kan ses på den aktuelle udstilling. I sidste uge var det akryl fra Altuglas International i Brønderslev, han kastede sig over, selv om det var helt nyt for ham.

– Jeg er blevet 78, men jeg kan stadig godt lide at prøve noget nyt. Det er da spændende. På de her fem dage kan jeg ikke nå at lave store værker, men jeg regner da med at få lavet tre. Det er spændende, men udfordrende, fastslår Ole Schjører-Hansen, mens han arbejder videre i det varme telt.

Den tredje kunstner, Henrik Troelsen, har arbejdet på Hicon A/S ved Hjallerup. Han var af praktiske grunde nødt til at udfolde sig på fabrikken, da det var cement, han arbejdede med. Hans værk kan dog ses sammen med de andre værker på Kunstcentret i hele udstillingsperioden.

Fra tirsdag 17. juli er der igen arbejdende værksteder, hvor alle kan komme og se kunstnerne Frank Fenriz, Steffen Harder og Peter Hesk arbejde.

Del

Lukket for kommentarer

Denne webside benytter Cookies til at forbedre din oplevelse. Ved at bruge websiden accepterer du dette! Læs mere om dette

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close