Nye tal viser, at 64 personer er druknet i Nordjylland i perioden fra 2007 til 2016. Færrest druknede i 2013

I gennemsnit drukner mellem seks og syv personer hvert år i Nordjylland. Det viser nye tal fra Trygfonden.

Dog er der udsving fra år til år. I årene 2008 og 2012 druknede ni personer i Nordjylland, mens tallet var helt nede på tre drukneulykker i 2013.

Det seneste år, TrygFonden har tal for, er 2016, hvor antallet af drukneulykker steg med to sammenlignet med året før. To personer druknede i Frederikshavn Kommune, mens kommunerne Brønderslev, Thisted, Læsø, Aalborg og Hjørring registrerede én drukneulykke hver.

Færre børn drukner

Den gode nyhed er, at færre børn lider druknedøden.

Ifølge programchef hos TrygFonden René Højer skyldes faldet blandt andet, at et af TrygFondens baderåd er slået igennem.

- Et af de baderåd, vi har fremhævet hvert eneste år, er: slip ikke børnene af syne. Det er bare vigtigt. Vi må ikke slippe vores børn af syne. Vi skal ud og bade med dem og have nogle gode oplevelser med dem, siger han.

- Vi har jo set eksempler på børn, der er druknet i en pool fuld af mennesker, uden at nogen lægger mærke til det. Så vi skal have nogen gode oplevelser med vores børn.

Tallene kommer med et par års forsinkelse, fordi TrygFonden ikke tæller andre ulykker til havs med - såsom et hjertestop eller ildebefindende - men udelukkende kigger på ulykker, hvor personer drukner.

Derfor må TrygFonden vente på myndighedernes opgørelse bliver kendt gennem Dødsårsagsregistret.

Mænd overvurderer egne evner

Mens børnene stille og roligt forsvinder ud af tallene for drukneulykker, er der til gengæld rigeligt med mænd over 45 år.

Det skyldes, dels at der er flere mænd i og på vandet. Men det skyldes også for meget selvtillid, mener René Højer.

- Når vi taler med fiskere og sejlere, at de er lidt sværere at få til at ændre holdning. Hvis man ikke har været ude for noget i mange år, mener man ikke, at man skal bruge redningsvest. For det går jo meget godt, siger han.

- Det gør det bare ikke altid. Sker der et eller andet, så overvurderer de deres evner.

Trods mange år med den rette kurs har René Højer bidt mærke til, at 2018 meget vel kan komme til at trække gennemsnittet op.

- Sæsonen i år har været ekstraordinær. Det er selvfølgelig på grund af det fantastiske vejr. Vi har fulgt med i pressen og kan se, at der har været en del drukneulykker. Også flere end der plejer at være, siger han.

- Så vi frygter, at vi i 2018 vil se en stigning i drukneulykker.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...