Brønderslev Forfatterskole er klar til at byde på en uge med mange indgange til det at fortælle en god historie

BRØNDERSLEV: Brønderslev Forfatterskole er klar til at modtage 70 elever, som kommer til Brønderslev 27. juli til 3. august. Og det er en populær skole, der trækker ansøgninger fra elever fra hele landet.

- Vi giver mange afslag. Det kan godt svinge lidt, lige nu er der mange nye, der får øje på os, det er fedt, og over halvdelen er nye i år. Der er også mange, der er med for andet år, fortæller Louise Krogsgaard, der er leder af Forfatterskolen.

Eleverne indkvarteres på Nordjyllands Idrætshøjskole i Brønderslev, hvor det meste foregår, og de fordeler sig på flere forskellige linjer.

I år der en ny linje med essays, og ellers er der også hold med poetry slam, novelle, roman og fantasy.

I år skal de unge som noget nyt også på en tur til Skagens Museum, hvor de skal skrive nogle tekster ud fra nogle kunstværker.

- Vi prøver at udfordre dem, forklarer Louise Krogsgaard.

Går mange kreative veje

Nogle af eleverne bliver rigtig dygtige - fx vandt en elev fra poetry slam linjen DM, hvor hun vandt over sin lærer fra Forfatterskolen.

Nogle bliver forfatteren, mens andre går videre af beslægtede veje, det kan være indenfor teater, film, musik, podcasts eller alt muligt andet.

- Det med at skrive er et trygt sted at starte sin kreative karriere. Man lærer at skrive i skolen, og det er ens første kreative værktøj, hvis ikke man har lært at spille musik. Man kan bruge det videre til at åbne andre kreative døre med, fortæller Louise Krogsgaard.

Nogle bruger deres evner til at formidle til en sag, de brænder for, og der kan også være nogle, der tager deres evner med ind i et job som skolelærer.

- Det vigtigste er fortælleglæde, siger Louise Krogsgaaard og peger på fx Søren Ryge og Bonderøven som nogle, der har netop det.

- Det brænder bare igennem, og vi husker det.

Forfatterskolen var også med på Folkemødet på Bornholm, hvor en elev åbnede en debat om læsning ved at lære et digt op, og hvor en lille gruppe fra Forfatterskolen var med til at sætte fokus på unge og læselyst.

Fællesskab

Eleverne melder ofte om, at de møder et stort fællesskab på Forfatterskolen.

- De unge, vi har, er nogle, der kan falde lidt udenfor - på Forfatterskolen møder de andre, der læser tykke bøger og skriver digte i deres fritid. Det bliver dybere på et helt andet niveau, fortæller Louise Krogsgaard.

De kommer hurtigt tæt på hinanden, når de skriver om ting som mobning i skolen eller et dødsfald i familien, så er man ligesom hurtigt videre fra de indledende fraser.

- De er dedikerede og indstillede på at få noget ud af det, fortæller Louise Krogsgaard.

Og fællesskabet rækker også ud over ugen i Brønderslev - de unge har netværk sammen, skriver sammen og hjælper hinanden.

Deltagerne på Forfatterskolen er fra 13 til 20 år, og i år holdes den for 16. år i træk.

Den er finansieret af Slots- og Kulturstyrelsen, Kulturkanten og Brønderslev Kommune.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...