Foredrag med hjerteoverlæge gav viden til de fremmødte

HJALLERUP/BRØNDERSLEV: Forkammerflimren - hvad er det, og hvordan behandles det? Det fik ca. 70 mennesker forklaret af hjerteoverlæge Peter Bisgaard Stæhr fra Hjørring Sygehus til et foredrag i Hjerteforeningen i Hjallerup Idrætscenter tirsdag 23. oktober.

Det oplyser Anni Jensen, formand for Hjerteforeningen Brønderslev.

- Peter Bisgaard Stæhr gennemgik meget pædagogisk, hvordan et hjerte virker, når det pumper blodet rundt i kroppen. Forkammerflimren (atrieflimren) er noget mange oplever jo ældre de bliver. Det er ikke livstruende, og ofte er det ikke nødvendigt at behandle det, hvis generne (hjertebanken, åndenød, besvimer) ikke er for store, skriver hun.

Peter Bisgaard Stæhr forklarede, hvordan præsidenten (sinusknuden) sender elektriske signaler om, at hjertet skal trække sig sammen, og at signalerne skal gennem dørvogteren (AV-knuden). Når der går kludder i dette elektriske system, får man uregelmæssig puls - ofte alt for høj puls, og det kan ses på et elektrokardiogram, og på den måde kan forkammerflimren diagnosticeres. - Kommer man til skadestuen med alt for høj puls, kan det somme tider være nødvendigt, at bedøve patienten i fem minutter og give et stød, for at nulstille det elektriske system.

Er det nødvendigt med behandling af forkammerflimren, sker det oftest medicinsk, så pulsen sænkes evt. i kombination med en pacemaker eller en ICD-enhed. Nogle behandles med “brænding" (ablation), som kan sørge for, at nogle elektriske signaler isoleres, så de ikke forstyrrer hjerterytmen.

Anni Jensen melder om, at det var en god aften og at Peter Bisgaard Stæhr var en levende forelæser, og alle blev klogere på et vanskeligt emne.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...