Ved sin sæsonstart byder Hjallerup Mekaniske Museum som sædvanligt på et flot program med åbningstræf, stumpemarked og et præsentabelt museum, men også noget helt specielt. Nemlig pastor Anton Laiers bil skilt fuldstændigt ad

HJALLERUP: Så er det blevet den tid på året, hvor Mekanisk Museum i Hjallerup starter sæsonen. Det gør man med Åbningstræf og Stumpemarked lørdag 18. og søndag 19. maj. På markedspladsen lige overfor museet kommer entusiaster og udstiller biler, traktorer, knallerter, stationære motorer og anden spændende mekanik.

På den samme plads er der også stumpemarked samt loppemarked, hvor det er muligt at gøre en god handel. Der er også tænkt på børnene med bl.a. en hoppeborg. Om lørdagen er der traktor-ringridning, og om søndagen er der havetraktor-træk. Til vinderne i grupperne er der pokaler.

Men også inde på museet er der nok at se på. En imponerende stor samling af traktorer og biler, hvor der vil være nogle af de første danske el-biler, fly, motorcykler, knallerter, radioapparater, landbrugsmaskiner og meget andet. Museets bestyrelse har denne velvalgte opfordring:

- Skru ned for elektronikken og nyd et par timer blandt alle disse prægtige maskiner fra en svunden tid. En tid der aldrig nogensinde vender tilbage. Entreen til museet er i anledning af sæsonstarten sat ned.

Laiers bil

Det er også muligt at opleve en meget speciel attraktion i museets værksted begge dagene mellem 11 og 14.

Her er fire personer, Svend, Finn, Per og Sten i gang med at restaurere noget så nostalgisk og lokalhistorisk som pastor Laiers bil.

Museet har fået den af Laiers søn, Benni, og den er skilt fuldstændigt ad. Inde i værkstedet står chassisrammen, motoren, gearkassen m.m. spredt rundt i rummet, og Svend Keller fortæller, at det sikkert vil vare omkring tre år, før den fiks og færdig og kan udstilles, og helt billigt er det heller ikke at lave en så gennemgribende restaurering.

Pastor Anton Laier (1883-1969) blev i 1926 cand.teol. og året efter præst i Hjallerup. Hans prædikener var ofte fuld af drøje udfald mod navngivne personer og institutioner. Som følge heraf og tilmed hans naivistiske malerier og skulpturer i cement, som var portrætter af især danske personer, blev han i 1937 afskediget i nåde og med pension for lydighedsnægtelse, selvom 80 pct. af sognets beboere underskrev en adresse, der ønskede hans forbliven i embedet.

Bilen, Opel P4 1933 med 23 HK og en egenvægt på 775 kg, kommer til at få sine gamle farver, rød og grå, igen og bliver med garanti lidt at en flot attraktion, når den til sin tid er færdigrestaureret. Laier kørte meget i den i sin tid - fruen sad altid på bagsiden, fortæller de Hjallerupborgere, som så den dengang.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...