I BYEN: Som led i Rotarys ungdomsudveksling var Amalie Birkmose Lex på et års ophold i USA

DRONNINGLUND: Hvert år udveksles omkring 200 unge danske med et tilsvarende antal unge fra oversøiske lande. På verdensplan omfatter denne ungdomsudveksling inden for Rotary omkring 9.000 årligt. Der er tale om en kulturel udveksling. Udvekslingsstudenter får derfor opholdstilladelse i værtslandet, hvor de skal modtage undervisning, men ikke er berettigede til at arbejde.

Formålet er generelt for at fremme international forståelse, og for de udvekslede unge at modne dem og udvide deres horisont ved at leve sammen med og indordne sig under folk af en anden kultur, religion, race og ved personligt at måtte klare sig i hverdagen under helt nye vilkår.

Amalie i New Mexico

18-årige Amalie Birkmose Lex fra Flauenskjold kunne fornylig fortælle i Dronninglund Rotary Klub, hvordan hun havde oplevet et års ungdomsudveksling med Rotary i staten New Mexico i USA, udsendt og sponseret af Hjallerup Morgen Rotary Klub.

- Det var virkelig en oplevelse for livet, fortalte hun og uddybede det med, at hun havde følt, at hun rejste ud som ”lille” pige og vendte hjem som en moden kvinde. Under opholdet havde hun boet hos to forskellige værtsfamilier, som hun betonede, var fantastisk vigtige for opholdet.

Hun beskrev dagligdagen som intens med en lang skoledag, hvor hun dyrkede yoga og billedkunst, læste spansk og historie, samt dyrkede styrketræning og atletik og afsluttede dagen med yderligere atletiktræning og fodbold i 32 graders varme. Aftenerne blev ikke lange, før trætheden meldte sig. Men spændende var det.

Amalie nåede dog også uden for Carlsbad, hvor hun boede, og som er en ”lille” by med 30.000 indbyggere i den sydøstlige del af New Mexico.

Bl.a. bød opholdet på spændende naturoplevelser med bjergbestigning, varmluftsballon festival med 500 balloner, der lettede på én gang, og så at være på ski i New Mexicos ørken! – Jo, det var rigtigt nok, understregede Amalie.

Hun nåede også i sit 11 måneder lange ophold at besøge 11 forskellige amerikanske stater og opleve mange smukke landskaber. I USA regner man ifølge Amalie ikke køreafstande for noget.

Direkte adspurgt, hvad der var den bedste oplevelse i forbindelse med opholdet, var Amalie heller ikke i tvivl.

- Absolut venskaberne – at møde nye venner for livet fra hele verden og derved udvide ens netværk, understregede hun.

Men også den personlige udvikling og modning.

- Det var faktisk lidt hårdt at komme hjem igen, hvor tiden heller ikke har stået stille! Endvidere betonede Amalie den store åbenhed, hun havde mødt i USA – i den lokale Rotary klub og i det hele taget.

fslutningsvis benyttede Amalie lejligheden til at rose Rotary for et både relativt billigt og et meget kvalitetssikret udvekslingsprogram, som hun gerne anbefalede til andre.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...