Det historisk interessante Byrhøj/Stentinget-område nord for Klokkerholm er nu blevet en publikumsvenlig attraktion

KLOKKERHOLM: Gennem flere år har man vidst, at et område nord for Klokkerholm var et centralt historisk område. De sidste tre år har kampagner med afholdelse af detektor-rallyer bekræftet dette.

Endnu tidligere har Vendsyssel Historiske Museum foretaget udgravninger med så opsigtsvækkende fund, at fagfolk ikke tøver med at kalde området for en lokalitet af national betydning. Fakta er, at det er en grav- og boplads fra yngre jernalder og vikingetid.

Eksperter, som inddrager området med Stentinget og de ganske anseelige bronzealderhøje tæt på, tolker det - dog med visse forbehold - som værende resterne af det sagnomspundne Wendela - det gamle Vendsyssels ”hovedstad”.

Uanset om man svinger sig helt derop, så er alle enige om, at det har været et betydeligt sted rent historisk. Men bopladsen var ikke umiddelbart let at finde, fordi der ikke nogen form for skiltning, som viste derhen.

Ude fra vejen - Hellumvej - kan man nemlig ikke se det. Men nu er der kommet skiltning, og det er rimeligt nemt at finde stedet, hvorfra man kan komme på historisk vandring til Byrhøj.

Når man kører mod nord fra Klokkerholm ad Hellumvej, kommer der ret hurtigt efter at have forladt byen på højre side et parkeringsskilt, og der kan man så svinge ind på en lille grusbelagt parkeringsplads. Inde på pladsen er der et stort skilt, som anviser vejen op til selve Byrhøj.

Efter at have vandret op langs et læhegn og gået tværs over en mark kommer man op til en anseelig høj. En stor del af højen er gravet væk - den har nemlig fungeret som en mergelgrav - og midt i det rum, som således er opstået, står der nu en køn og rund træbygning - populært kaldet ”madpakkehuset”. Inde i huset er der bænke langs siderne, og et par informationstavler oplyser på en god måde om området og dets historie.

Udgravningerne ved arkæologer fra Vendsyssel Historiske Museum fandt sted i 1990’erne, og senere arrangerede man nogle såkaldte detektorrallyer, hvor folk fra museet og elever fra Klokkerholm Skole samarbejdede, og som en opfølgning herpå kom arkæolog Sidsel Wåhlin til Klokkerholm og fortalte om fundene på Stentinget/Byrhøj, deres funktion og forventninger til kommende fund.

Ved den lejlighed sagde Jette Skiveren fra Natur- og Historieudvalget under foreningen Byen i Landskabet følgende:

- Vi arbejder her i Klokkerholm på at få området gjort mere tilgængeligt og publikumsvenligt.

Udvalget, som udover Jette består af Søren Sillesen, Aase Maribo, Bodil Madsen og Poul Hansen, gik så i gang med at føre dette projekt ud i livet, hvilket viste sig at være både besværligt og tidskrævende.

Ejeren af området, Bent Pedersen, var den nemmeste at overbevise om, at det var en god idé, mens det var noget sværere med fredningsmyndighederne. Men efter at have ydet en stor indsats og udvist særdeles stor tålmodighed lykkedes det for udvalget at fuldføre projektet, således at historien om Stentinget/Byrhøj nu kan opleves på stedet, hvor det foregik i yngre jernalder og vikingetiden.

Udover den store indsats, som Natur- og Historieudvalget under Byen i Landskabet selv har ydet, så vil man gerne sige tak til Sparekassen Vendsyssels Fond og Friluftsrådet for økonomisk støtte. Brønderslev Kommune har bidraget med fysisk arbejde, og Vendsyssel Historiske Museum for omfattende rådgivning ved arkæolog Morten Larsen.

Det hele bliver indviet 6. april.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...