Per Holst Rasmussen er holdkaptajn for det nordjyske hold til det store cykelløb Cykelnerven, der samler penge ind til forskning i sklerose

HJALLERUP: I juni måned sætter Per Holst Rasmussen sig for sjette gang i sadlen i Frankrig for at samle penge ind til Scleroseforeningen, når Cykelnerven afholdes 12.-15. juni.

Per Holst Ramussens personlige motivation til at køre løbet cykelnerven, som får ham igennem de hårdeste stigninger fra dette års Tour De France etaper, er hans kone Gitta Hansen, som har levet med sygdommen side 1992.

- For seks år siden, så jeg det som en mulighed for at gøre en forskel. At komme væk hjemmefra, og vise, hvor meget man vil det. Gøre en lille forskel for at få sclerosen væk. Jeg var solgt fra første dag, jeg kørte løbet for seks år siden. Jeg var hooked på at være med igen på grund af landskabet og naturen, og jeg var med det samme klar på at gøre det igen, siger Per Holst Rasmussen.

Han gør det mest af alt for forskningens skyld og håbet om at kunne gøre en positiv forskel, men det er også motiverende at være sammen med andre cykelentusiaster og ikke mindst tilbringe tid sammen med andre pårørende. Men også for at støtte konen Gitta Hansen ved at gøre en forskel for andre med sygdommen.

- Det er en usynlig sygdom for mange. Man behøver ikke se syg ud, og det kan godt give nogle lidt sjove blikke, når man parkerer på en handicapplads og selv stiger ud af bilen, siger Gitta Hansen.

Hun har levet et ret normalt liv med sygdommen, selvfølgelig med perioder, hvor det har været hårdere end andre. De tre børn er kommet til, efter hun fik konstateret sygdommen, og hun mener, at de har været med til, at hun har kunnet leve så godt, som hun trods alt har gjort.

- Havde det ikke været for børnene, så havde jeg ikke siddet her nu. Jeg smed krykkerne, da jeg blev gravid første gang, og jeg har arbejdet indtil september 2018, siger Gitta Hansen.

Det var ikke nogen nem beslutning at stoppe med at arbejde for Gitta Hansen. Men det var nødvendigt efter et ”attack”, som sendte hende på en længere sygemelding. Hun er dog afklaret med, at hun ikke skal arbejde mere

- Det var virkelig hårdt, for jeg følte mig ikke færdig med at arbejde. Der er ikke to tilfælde af sclerose, der er ens. Man kender aldrig morgendagen, siger Gitta Hansen.

Men det var nødvendigt på grund af manglende energi, og nu har hun lært at acceptere, hun ikke skal møde på arbejde mere. I perioder har hun det rigtig godt, mens andre er mere hårde. Men hun gør meget for at holde sig i gang med træning flere gange om uge, ridning, når hun kan holde til det, og et keramikhold, som hun nyder meget.

Men selvom det er hårdt for hende, så er hun også meget opmærksom på, at det også er hårdt for hendes mand, at hun er syg. Noget, som man måske ofte glemmer. Hun er derfor glad for, at han har lysten til at trække i cykeltøjet og selv kommer lidt væk fra det hele.

- Folk spørger tit til mig, men ikke til Per. Og det er jo også hårdt for ham, siger Gitta Hansen.

- Der er ikke altid så meget fokus på os pårørende, vi kan godt føle os lidt glemt. Folk spørger tit mig, hvordan det går med Gitta. Fint, du kan jo selv spørge hende. Men det er sjældent folk spørger til mig, siger Per Holst Rasmussen.

Cykelturene og arbejdet med at være holdkaptajn er derfor et tiltrængt frirum, som han nyder meget. Han glæder sig til at komme op på cyklen og ud på landevejen.

Det nordjyske hold til Cykelnerven er dog et af de mindste med kun otte deltagere. Per Holst Rasmussen har faktisk fået dispensation til at have et hold i år, da man normalt skal være 10 for at være et hold. Men han brænder for at komme op på cyklen, dyrke fællesskabet med andre pårørende eller ildsjæle, der vil støtte den gode sag. For det er i sidste ende den gode sag, som det handler om, når Cykelnerven rammer tinderne i Frankrig i juni måned.

Cykelnervens ryttere skal hver især samle 15.000 kroner ind inden løbets start igennem firmasponsorater eller private indsamlinger. Per Holst Rasmussen håber på, at de kan mønstre flere ryttere næste år, da han ville være meget ked af, hvis holdet må ende med at lukke på grund af manglende deltagere.

- Pengene går udelukkende til forskning, og sidste år samlede vi 5,3 millioner ind på alle holdene. Det er mange penge til forskning, når Scleroseforeningen måske kun ellers har 13-14 millioner til det. Jeg mener, det gør et meget vigtigt stykke arbejde, og de har været en stor hjælp for os i forbindelse med Gittas sygdomsforløb, siger Per Holst Rasmussen.

For netop forskning og håbet om, at sygdommen kan kureres eller virkningerne kan nedbringes er den store motivation for hans indsats med cykelholdet.

- I dag har jeg et lille håb om, at få sclerosen helt væk, men jeg ved godt, det nok ikke sker i Gittes tid. Men jeg håber stadigvæk at kunne være med til at gøre en forskel, så der sker noget med forskningen. Så jeg trækker stadig gerne i den grønne trøje, gør en forskel og hjælper det, jeg kan, siger Per Holst Rasmussen.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...