Dåbsfadet i Hellevad Kirke fejrer i år 400-års jubilæum, og det markeres søndag 7. april

KLOKKERHOLM: Dåbsfadet i Hellevad Kirke kan i år fejre 400-års jubilæum, og det bliver markeret i kirken.

- Dåbsfadet i Hellevad Kirke er fremstillet i messing og har Mariæ bebudelse fra Lukasevangeliet kapitel 1 som motiv. Det er sydtysk oprindelse og stemplet RS i en firkant. På kanten står indskrevet ”CORDT VAN KÖLLEN 1619”, sandsynligvis fabrikanten. Det er det eneste fad i Aalborg Stift, som har denne indskrift. Fadet målet 46,5 i diameter, oplyser organist ved kirken Lasse Christensen.

- Produktionen af dåbsfade var stor i 1500-1600-tallet, især i Nürnberg i Sydtyskland. Navnlig messingfade med bibelske motiver, fx ’Syndefaldet’, ’Spejderne fra Kanaan’ og ’Mariæ bebudelse’. Efter århundreders brug, samt brug af pudsemidler, er mange detaljer på dåbsfade i dag blevet en del udvisket. I begyndelsen af 1600-tallet kom der også nederlandske messing dåbsfade til Danmark. De var af langt spinklere materiale end de tyske.

Kirken oplyser, at dåbsfadet i forbindelse med jubilæet har været til reparation og istandsættelse hos en gørtler. Jubilæet markeres ved en Mariagudstjeneste søndag den 7. april i Hellevad Kirke klokken 19, hvor også Jette Bjørka Fosgaard bliver indsat som konstitueret sognepræst i barselsvikariatet for sognepræst Sandra Fossdal Nielsen.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...