Gymnasieelever benyttede Operation Dagsværk til at se på, hvordan vi behandler flygtninge og asylansøgere

DRONNINGLUND: For et år siden stod 400 elever fra Dronninglund Gymnasium foran Christiansborg og demonstrerede til fordel for Taza og hans familie, der nogle uger før var blevet sendt fra asylcentret i Dronninglund til udrejsecentret Sjælsmark på Sjælland. For Taza og hans søskende betød det, at de skulle afbryde deres skolegang på henholdsvis Dronninglund Gymnasium og Dronninglund Skole.

Siden har kontakten mellem Taza og alle hans gamle venner fra gymnasiet været intakt, ligesom gymnasiet har bidraget til, at Taza kunne fortsætte på Allerød Gymnasium.

- Det var derfor helt oplagt, at vores DG Dagsværk i år skulle være at hjælpe Taza og hans familie, der lever under kummerlige forhold på Sjælsmark, fortæller Mathilde Ulfkjær Østergaard 2e, Augusta Stigaard Nielsen og Esther-Palma Mortensen, der står bag initiativet godt bakket op af en arbejdsgruppe på omkring 15 elever.

Initiativet er ikke en kritik af Operation Dagsværk eller et udtryk for, at OD med årene har fået mindre opbakning fra eleverne.

- Kampen for Taza og hans familie er en sag, vi brænder for, fordi han har gået på vores skole og hans skæbne har berørt rigtig mange af os, fortsætte Mathilde.

Operation Dagsværk sætter med sine indsamlingsprojekter fokus på særligt udsatte grupper af mennesker et eller andet sted i verden. I 2017 var det således uddannelse af unge fra Dhakas slumkvarterer og i år gælder det unge med handicap i Uganda.

- Hvor OD retter blikket ud i verden, er vores DG Dagsværk i år mere rettet mod vores egen nære verden. Nemlig hvorledes vi behandler flygtninge og asylansøgere. Uden Taza og hans skæbne tror jeg ikke, at ret mange af os ville have vidst noget som helst om det, fortæller Augusta.

Som optakt til DG Dagsværk var Mathilde, Augusta og Esther-Palma på besøg på Sjælsmark, hvor de fulgte Taza og hans familie og fik et indblik i deres hverdag. Gennem en række interviews fik de indblik i, hvor hårdt fysisk og ikke mindst psykisk det er at leve på et udrejsecenter. Alt blev optaget på video og op til Dagsværksdagen vist på en fællestime for alle eleverne. Det var for mange elever lidt af en mavepuster. Er det sådan, vi i Danmark behandler i forvejen udsatte mennesker?

På selve DG Dagsværksdagen mødte alle eleverne op til en formiddag, hvor arbejdsgruppen bag stod for en række aktiviteter i relation til projektet. Der er samlet flere tusinde kroner ind til Taza og hans familie, og på gymnasiets kulturtur til København i slutningen af november, hvor alle eleverne skal se operaforestillingen ”Snedronningen”, er Taza inviteret med. I den forbindelse overvejer initiativgruppen endnu en demonstration foran Christiansborg.

- Politisk er opbakningen til at ændre forholdene på Sjælsmark i dag større end sidste år før valget, men det betyder ikke, at vi ikke fortsat kan gøre vores til at få endnu mere skub i den proces. Også selv om vores ”skub” kun er et lille ”skub”, slutter Augusta.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...