Hør foredrag om de omrejsende, der i 1800-tallet boede på Dronninglund-egnen

DRONNINGLUND: Sidst i 1800-tallet kunne man støde ind i omrejsende musikere, akrobater og skærslibere, der havde vinterkvarter ved Sømosen og Dronninglund Storskov.

Museumsinspektør Lykke Olsen fra Museerne i Brønderslev har i to år arbejdet på at undersøge de rejsendes historie, mens de har boet på Dronninglund-egnen. 31. oktober holder hun foredrag på Dorf Møllegaard om hendes undersøgelse af de rejsende folk.

- I den periode, hvor de rejsende havde vinterkvarter ved Dronninglund, var man meget nationalt orienteret i Danmark, og derfor undersøgte forskere og folkemindesamlere forskellige befolkningsgrupper for at finde ud af, hvad man kunne kalde dansk kultur, og hvad man ikke kunne kalde dansk kultur. I samme periode var lærde folk meget interesserede i at undersøge forskellige folks raceforhold. Jeg har i mit arbejde undersøgt, om man dengang også brugte de rejsende i sådanne undersøgelser, og hvad de rejsende i så fald syntes om det, siger Lykke Olsen.

Lykke Olsen vil fortælle om de rejsendes beboelsesvogne og hytter, hvor mange der egentlig var på Dronninglund-egnen og berette om, hvad lokalbefolkningen mente om de særlige vintergæster. Desuden vil Lykke Olsen også fortælle om Erhard Mundeling, der som ung boede ved Sømosen, og som senere blev cirkusdirektør.

- Mit studie af de rejsende er jo en del af den forskningsforpligtigelse, som Museerne i Brønderslev Kommune har som statsanerkendt museum. Meningen er, at vi skal bidrage til ny viden om egnens historie, og det mener jeg også, at vi har gjort med det her studie. Forhåbentlig er der mange, der er interesserede i at høre om den nye viden om de spændende rejsende, siger Lykke Olsen.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...