At besøge stuehuset på Dorf Møllegård er som at træde ind i en tidslomme

DORF: Når man træder ind i stuehuset på Dorf Møllegård, træder man tilbage i tid. Man mødes af en duft af noget gammelt, og man hører det gamle tikkende ur i kontoret og lyden af opvask og en kedel, der fløjter i køkkenet. Man må som besøgende bruge huset, sætte sig i møblerne og åbne skuffer og skabe og studere, hvad man havde i gemmerne dengang. Det gamle stuehus er vakt til live igen på en ny og spændende måde.

Genåbningen af stuehuset blev fejret i fredags, hvor mange interesserede kiggede indenfor.

- Vi har ønsket at gøre huset til et hjem igen, og der er ingenting, I ikke må, sagde museumsleder Anne Provst i sin velkomsttale. hvorefter Birger Skovholm satte sig ved det gamle orgel og spillede for til efterårssangen ”Nu er det længe siden”.

Projektmedarbejder Michelle Bentzon gav herefter en kort orientering om, hvad der er sket med stuehuset.

- Vi har længe fra museets side haft et ønske om at gøre museet mere levende og mere folkeligt og mere sanseligt, sagde hun.

- Formidlingen skulle opdateres og moderniseres, så vi kan tiltrække yngre grupper, og de også kan nyde formidlingen og stuehuset. Vi har forsøgt at gøre stuehuset mere dynamisk og gøre det til et hjem, hvor man kan komme og sætte sig og få en kaffe og hygge sig. For at få den rette stemning frem har vi lavet baggrundslyde, og man må også gerne åbne skuffer og skabe og kigge på, hvad man havde dengang, sagde hun og understregede, at alt stammer fra tiden, men indrømmede også, at der også er noget nyt, der ikke passer til tiden.

Her har museet en god portion selvironi, for der er nemlig udarbejdet et opgaveark til børn og barnlige sjæle, der går ud på, at man skal finde fem fejl. Altså fem ting, der ikke hører til i tiden.

- Gulvet i spisestuen passer ikke helt ind, men det er så en del af det, vi har gjort til denne lille konkurrence, røbede Michelle Bentzon.

Som noget nyt og spændende har museet også opsat QR-koder på en række genstande. Her kan man med sin smartphone scanne koden og så få en beretning om den genstand, koden sidder på eller høre beretningen om stuehusets historie. Enkelt og nemt.

Ved genåbningen af stuehuset i fredags var der også tale af produktionsdirektør Jørn Ussing Larsen. Han er selv opvokset i en møllerfamilie og ejer i dag mølleriet Aurion i Hjørring.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...