Eleverne på Dronninglund Skole deltog aktivt og engageret i Skolevalg 2019

DRONNINGLUND: Sammen med 80.000 andre elever fra hele landet deltog eleverne i 8. og 9. klasse på Dronninglund Skole i torsdags i det landsdækkende Skolevalg. Valget holdes for at skærpe de unges interesse for politik og selve valget foregik som et rigtigt valg med valgkort, stemmesedler, stemmebokse og valgurner.

Forud for valghandlingen er gået et tre uger langt valgkamplignende undervisningsforløb, der har understøttet flere fælles mål i samfundsfag.

Eleverne skulle bl.a. finde mindst tre mærkesager, de ville kæmpe for. I Dronninglund fandt de fire: udfasning af salget af benzin- og dieseldrevne biler, hårdere straffe for vold og overgreb, højere afgift på cigaretter og en afskaffelse af topskatten.

Eleverne havde desuden udarbejdet en række spørgsmål, de ville stille politikerne, når de dukkede op til valgdebat dagen før valget. Her var det desværre kun partierne Venstre, Radikale Venstre og Konservative, der dukkede op.

- Det var lidt ærgerligt, når vi nu havde forberedt os så godt, men det var nu sådan, det blev, sagde lærer Lone Endby, der var tovholder på projektet og også ordstyrer ved den livlige debat, hvor elever og politikere udvekslede synspunkter.

- I øjeblikket tænker jeg på at stemme på Venstre, men jeg er meget åben, fortalte Thomas Kristensen, 9. klasse, inden valgmødet.

- Vi var i klassen i går inde og kigge på de forskellige partier og deres holdninger og mærkesager, og her var jeg mest enig med Venstre, men jeg kan sagtens skifte parti, hvis nogle af politikerne i panelet kan overbevise mig. Jeg kan også godt lide Radikale Venstre, sagde Thomas.

- Jeg er meget usikker, men jeg håber at finde ud af mere i dag, sagde Ida Marie Meng. Hun var ikke den eneste, der var i tvivl. Det samme var veninden Selma Fredsgaard.

- Jeg ved faktisk slet ikke, hvor jeg skal sætte krydset, men det kan være politikerne i dag kan gøre mig klogere, sagde hun.

Ingen tvivl om, at hun og de øvrige elever blev meget klogere på politik og de politiske partier. Borgmester Mikael Klitgaard udtrykte da også glæde over elevernes engagement og spørgelyst, da han besøgte skolen for at åbne selve valghandlingen.

- Man hører så meget om, at unge ikke interesserer sig for politik, men det gør de. Jeg har selv været på flere skoler og snakket med eleverne, og de ved meget og vil gerne vide mere, sagde borgmesteren, der da også over for eleverne understregede vigtigheden af, at de deltager i demokratiet.

- I skal selvfølgelig nøje overveje, hvor I sætter jeres kryds, og ikke altid stemme på dem, der vil give mest. Pengene skal måske tages et andet sted, men det er vigtigt, at I engagerer jer og stemmer. I har magt, og det skal I benytte jer af, sagde borgmesteren, hvorefter han fik en byge af spørgsmål, som hvad laver en borgmester, hvad skal der ske med det nedlagte sygehus, og hvordan vil kommunen reducere CO2-udslippet. Det svarede han beredvilligt på, hvorefter valghandlingen gik i gang.

Ved optællingen viste det sig, at de blå partier havde fået langt flest stemmer med i alt 62,4 pct. mod 37,6 pct. til den røde blok. Topscorer blev Konservative med 29,3 pct. efterfulgt af Radikale Venstre med 23,3 pct., Socialdemokratiet fik 19,5 pct., Venstre 17,3 pct., mens der var 11 pct. til Dansk Folkeparti.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...