Vognmand Per Hansen kan 1. december fejre 30 års jubilæum som selvstændig vognmand

HJALLERUP: Han er kun 53 år, men alligevel kan Per Hansen, Hjallerupvej 19, til december fejre 30 års jubilæum som vognmand.

- Jeg har altid været fascineret af lastbiler og vidst, at jeg ville køre lastbil, fortæller han.

Han skulle dog være 18 år, før det kunne lade sig gøre, så derfor gik han i mekanikerlære i Autogården i Hjallerup, da han forlod skolen.

- Jeg fik kørekort til lastbil på min 18 års fødselsdag, og jeg startede faktisk med at køre lastbil, før jeg var udlært. De sidste tre uger af min læretid kørte jeg minkfoder. Min drøm dengang var at køre til Norge og Sverige, og det gjorde jeg i et halvt år, og så var det overstået, husker han.

I 1988 købte han en vognmandsforretning med to biler. Firmaet kørte dagrenovation og kørte desuden varer for Junge i Dronninglund.

- Desværre lukkede Junge, da jeg overtog, men jeg fortsatte i 15 år med at køre dagrenovation for kommunen. Jeg har været så heldig, at der har været arbejde alle 30 år. Jeg har faktisk aldrig haft et år, hvor der har været røde tal på bundlinjen. Jeg er så stolt over, at jeg har drevet forretning i 30 år med det samme momsnummer. Mange vognmænd har skiftet numre flere gange, fordi de er gået nedenom eller er blevet til et ApS, fortæller han.

- Som mekaniker har jeg altid repareret mine lastbiler selv, men da jeg fik min nye lastbil til 2,7 mio. kroner for godt tre år siden, stoppede jeg med det. Man kan faktisk ikke lave noget på de nye biler. Tidligere kunne jeg klare meget med en svensknøgle og en skruetrækker, men nu skal man have en computer for at finde frem til fejl. Før kunne man se, hvis noget var slidt og skulle skiftes. I dag er det computeren, der fortæller, hvad der skal skiftes, konstaterer han.

Gennem alle 30 år har en stor del af kunderne været lokale, men der har også altid været opgaver i andre dele af landet.

- Jeg har lige været på Sjælland for at sætte nogle kølehuse op. Sådanne opgaver får jeg mange af, og mine kunder ved, at jeg aldrig giver tilbud. Alt mit arbejde er på timeløn. Jeg tager betaling, fra jeg kører hjemmefra, til jeg er hjemme igen. Så ved kunderne, hvor de har mig, siger han.

Der tales så meget om udenlandske chauffører, der underbetales og derfor tager arbejde fra danske chauffører. Det mærker Per Hansen intet til.

- De ting, jeg kører rundt og laver, kan de udenlandske chauffører ikke finde ud af. Jeg har gennem årene specialiseret mig i forskellige opgaver. Bl.a. ”kraner” jeg slam. Det er der ikke så mange, der vil og kan. Jeg skal snart til Klokkerholm og krane slam. Det kommer fra et rensningsanlæg i Aarhus og transporteres hertil i en stor trailer og bliver så tippet ned i en gylletank. Det er så tykt, at det bare bliver liggende, hvor det er tippet af. Så kommer jeg med min kran og flytter det over i den modsatte side, så der bliver plads til mere. Til foråret læsser jeg det så på en lastbil, der kører det ud på markerne. Det er et stort arbejde, men når vi snakker miljø, tænker vi ikke så meget på, hvad tingene koster, siger Per Hansen.

Han er også lidt af en opfinder. Den første kornskovl, han anvendte, havde han selv bygget af en gammel benzintank.

- Den skulle bare fjernes, men jeg smider ikke så gerne noget væk, hvis det kan bruges igen. Jeg synes også, det er spændende, når jeg får anderledes opgaver. Noget af det mest specielle, jeg har flyttet, er en flyvemaskine, der landede her i nærheden. Den var kommet til at ramme et træ og kunne derfor ikke flyve. Så måtte jeg træde til og flytte den, fortæller Per Hansen, mens han blader i et fotoalbum med billeder af de mange opgaver, han som vognmand har udført de sidste 30 år.

Jubilæet markeres med reception 1. december i garageanlægge på Hjallerupvej 19.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...