Mange ville gerne høre om ”De rejsende” der engang holdt ved Sømosen

DORF: Siddepladserne i foredragssalen på Dorf Møllegård var fyldt til sidste plads, da museumsinspektør Lykke Olsen ved Museerne i Brønderslev Kommune holdt foredrag onsdag 31. oktober.

Hun fortalte om de rejsende skærslibere, musikere og akrobater, der sidst i 1800-tallet havde vinterkvarter ved Sømosen og i Dronninglund Storskov. Ud af de slægter udsprang senere cirkus såsom Mundeling og Benneweis. Lykke har i lang tid forsket i de rejsende, og denne onsdag var det tid til at præsentere resultatet for et publikum.

- Der kom 130 tilhørere til foredraget, og det var helt fantastisk at opleve sådan en interesse for stoffet. Det er rart at opleve, når man har siddet længe for sig selv med et emne, at folk gerne vil høre om det, siger Lykke Olsen.

Museet havde en fornemmelse af, at der ville dukke efterkommere af de rejsende op til foredraget, og det holdt stik. Museumsinspektøren spurgte til slut, om eventuelle tilstedeværende efterkommere ville rejse sig op, og 10-15% af tilhørerne rejste sig. Museet overvejer nu at gentage foredraget på et senere tidspunkt på grund af den store interesse samt forespørgsler på en gentagelse.

Foredraget er baseret på en forskningsartikel, som Lykke Olsen har skrevet. Museumsinspektørens undersøgelse af de rejsende handler om, at datidens omgivelser så på de rejsende med nationalistiske og raceantropologiske briller, og hvordan de rejsende reagerede på det. Er man interesseret i at få Lykke Olsen ud og holde foredraget hos sig, kan man booke det hos museet.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...