Dronninglund Gymnasium kunne forleden fejre sit 40-års jubilæum

DRONNINGLUND: Det er nu 40 år siden, de første gymnasieelever gik ind i lejede lokaler på Dronninglund Skole sammen med rektor Per Dolmer og otte dugfriske lærere. Dronninglund Gymnasium var født.

Fødslen var hård og langvarig. Allerede i 1940’erne opstod de første tanker om et nyt gymnasium kun for piger på Dronninglund Slot, men omkostningerne var for store, og så gik det videre forløb lidt i dvale indtil 1960’erne for så endelig at live helt op i 1970’erne. Så kom den kommunale kamp: Hvor skulle det ligge? I Hjallerup Kommune? I Hals Kommune eller i Dronninglund Kommune? Diskussionerne kommunerne imellem gik højt, men Dronninglund gik af med sejren, og i dag ligger den nu 40-årige smukt omkranset af slottet, skov og efterskole.

Dronninglund Gymnasium har siden dag ét forsøgt at følge med som ”lillebror” til de store gymnasier i byerne, og det er med vanlig nordjysk beskedenhed, da vist gået meget godt. Gennem årene er det blevet udvidet og udvidet samtidig med, at elevtallet i perioder har ligget langt over det normerede.

Der var således meget at fejre, da rektor Lars Jørgensen ved en reception fredag eftermiddag bød velkommen til gymnasiets bestyrelse, gamle og nuværende ansatte, elevrådet og musikholdet samt andre, der var mødt op i dagens anledning.

Foruden taler var der også underholdning, og på programmet bl.a. bluesguitaristen H.P. Lange, der i de seneste 32 år har levet af at spille musik. Det er ikke, som han sagde, noget man bliver rig af, men skæbnen ville, at han som elev på første årgang fik en musiklærer, der spillede blues, og så var Lange tabt for blues. Mellem numrene causerede han om sine minder som elev fra dengang.

Det var også minderne fra barneårene, der var omdrejningspunktet for en af de først ansatte lærere på gymnasiet, Otto Pretzmanns morsomme tale, hvor han beskrev, hvorledes lærerne og rektor allerede dengang gik imod den statslige institutionelle kode for ret gymnasial adfærd og dermed skabte et gymnasium med en atmosfære af lige dele højskole og efterskole. Det er dét, som senere og i dag kaldes for DG-ånden.

Blandt de øvrige talere var gymnasiets formand, Asbjørn Hansen, og Peter Hvid Jensen, der som rektor fra 1990-2013 var med til at sætte sit stærke præg på gymnasiet. Magnus Knudsen 1.a, sagde på elevrådets vegne til lykke med et herligt hjemmestrikket digt.

Rektor Lars Jørgensen omtalte i sin tale de svære fødselsveer og i den forbindelse også det daværende konservative amtsrådsmedlem, Erik Thorn, der et halvt år før bygningerne stod færdige udtalte, at både Fjerritslev og Dronninglund Gymnasium aldrig skulle have været bygget: ”Amtet har fejlinvesteret 80 mio. kroner” var overskriften i Aalborg Stiftstidende. Ifølge Erik Thorn ville der kun i en ganske kort årrække være brug for et gymnasium de to steder.

- Vi ved jo heldigvis i dag, at det var en helt forkert spådom, og jeg tør slet ikke tænke på, hvordan uddannelsessituationen havde set ud, hvis røster som Erik Thorns var blevet omsat til realpolitik. Beslutningen om et gymnasium i Dronninglund har vist sig at være så langt fra en fejlinvestering, som man kan tænke sig, og det er jeg også sikker på vil være gældende i fremtiden, sagde rektor Lars Jørgensen.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...