Nyt hold søsættes i Dronninglund med træning til folk med knogleskørhed

DRONNINGLUND: Flere end 4000 borgere i Brønderslev Kommune vurderes at have osteoporose, der også kaldes knogleskørhed. Mange af dem oplever knoglebrud i forbindelse med sygdommen, og dem forsøger kommunen nu at gøre noget for med et målrettet tilbud, hvor et tværfagligt team tilbyder et såkaldt rehabiliteringsforløb over 10 uger.

- Vi er ved at afslutte det første hold med 14 deltagere, som her i foråret er blevet tilbudt fysisk træning, undervisning og rådgivning, fortæller klinisk diætist Kristine Gjesten.

Sammen med en fysioterapeut, en sygeplejerske og en ergoterapeut udgør hun det team, der står for hjælpen.

Sygdommen rammer især ældre kvinder.

- På det første hold var den yngste lige omkring de 50 år, mens den ældste var omkring de 80, og holdet bestod af én mand og 13 kvinder, så vi passer nogenlunde i statistikkerne, fortæller Kristine Gjesten.

- Hvis man er interesseret i et forløb, kan man kontakte sundhedscentret eller sin egen læge, der kan henvise til sundhedscentret, fortæller Kristine Gjesten og oplyser, at man kan være i risikogruppen for at få knogleskørhed, hvis man f.eks. er arveligt disponeret, er ryger, har lav kropsvægt, får for lidt kalk og D-vitamin, er fysisk inaktiv eller drikker meget alkohol.

- Der vil være en opstartssamtale med hver deltager, så hjælpen bliver så god og målrettet som muligt. Vi underviser også i emner som medicinforståelse, knoglevenlig kost, fysisk aktivitet, smertehåndtering og forebyggelse af fald, fortæller Kristine Gjesten, der selv er klar med kostrådgivning.

- Hvis man ikke har appetit og måske har tabt sig eller er underernæret, kan jeg give gode råd om kosten, siger Kristine Gjesten.

Nye hold er allerede på vej, og der forventes årligt fire hold med ca. 14 deltagere. Det første hold deltog i et forløb på Sundhedscenter Vest i Brønderslev. Det næste hold begynder på forløbet på Sundhedscenter Øst i Dronninglund 7. august. Det hold er allerede fyldt op. De næste ledige tider er i Brønderslev efter efterårsferien og derefter igen i Dronninglund efter nytår.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...