John W. Jensen fra Allelev eftersøger stadigvæk eksemplarer af en kartoffeloptager, som blandt andet blev produceret i Dronninglund

DRONNINGLUND: Allelev på Djursland gemmer på en fælleshistorie med Dronninglund, som John W. Jensen har gravet grundigt i.

Han går meget op i landbrugsmaskiner og mekanik, så meget, han har en samling, der hedder Djursland Traktor- og maskinsamling. Blandt hans mange fund er en kartoffeloptager, som viser sig at have en historie, der trækker tråde til Dronninglund.

Østvendsyssel Avis har tidligere beskrevet, at han har besøgt Dronninglund Lokalhistoriske Arkiv i sin søgen på mere viden om denne kartoffeloptager, men den gang var der nogle misforståelse i forhold til historikken. Det ændrer dog ikke ved, at John W. Jensen stadigvæk søger efter mere viden om kartoffeloptageren, og han så også gerne, at man måske i en lade et sted kunne finde en model, som ikke er lig de tre, han i forvejen har fået fingrene i.

Historien kort er, at John W. Jensen på et tidspunkt ser en Allelevoptager, som han får lov til at overtage fra den tidligere ejer fra Revn, en by nær Allelev. Det viste sig, at denne kartoffeloptager var udviklet på Allelev Smedie. Siden har John W. Jensen fået fat i to eksemplarer mere af kartoffeloptageren, og de er alle tre fundet indenfor tre kilometer af smedien, hvor den blev udviklet.

Opfinderen var Peder Jakobsen, og hans skæbnen vil det, at hans barnebarn, Peter Jakobsen, bor nær ved John W. Jensen ved Allelev den dag i dag.

Koblingen til Dronninglund kommer nemlig heraf, da Peder Jakobsen på et tidspunkt sælger patentet til produktion på licensafgift til P. C. Pedersen Jern og Stålforretning i Aalborg, der var ejet af Børge Mostgaard, der var Peder Jakobsens svigersøn. De satte en produktion i gang af kartoffeloptageren på en ny fabrik i Dronninglund, som var der, hvor Netto er i byen i dag. Kartoffeloptageren produceret i Dronninglund blev solgt under navnet DAMECO.

Netop denne udgave er den, som interesserer John W. Jensen at finde et eksemplar af. For i forbindelse med hans søgen efter mere viden omkring kartoffeloptageren, så er han også kommet i besiddelse af stregtegninger og andet materiale fra den oprindelige produktion af kartoffeloptageren, fra da den blev produceret i første omgang ved Allelev Smedie og siden i Dronninglund.

John W. Jensen håber, at der måske er en udgave af kartoffeloptageren, som har gummihjul monteret i stedet for faste hjul et eller andet sted, da dem, han har i hans besiddelse i øjeblikket har faste hjul. Desuden var de første udgaver af kartoffeloptager også lavet med sideudkast, mens de senere udgaver af den fik en elevator istedet.

John. W. Jensen håber, at der er nogle lokale, der måske ved mere om kartoffeloptageren eller måske endda har et eksemplar stående.

Hvis man skulle være ejer - eller kender en, som er ejer - af datidens mest effektive kartoffeloptager DAMECO, så kan man henvende sig til Dronninglund Lokalhistoriske Arkiv, Erantisvej 6, 9330 Dronninglund 98842047 eller 98843223, så vil lokalarkivet lade henvendelsen gå videre til John W. Jensen.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...