Dronninglund Kunstcenter sætter i årets første udstilling fokus på samleres kunst

DRONNINGLUND: Hvis man vil se god kunst, der normalt ikke er tilgængelig, fordi værkerne tilhører private samlere, så er et besøg på Dronninglund Kunstcenter ikke til at komme udenom. Her kan man i hele grundetagen se værker, advokat Asbjørn Hansen har samlet gennem de seneste godt 30 år. Der er tale om klassiske modernister med kunstnere som Rude, Ernst, Søndergaard og Swane.

- Jeg er historisk interesseret, og faktisk kan man på udstillingen følge udviklingen af det naturalistiske maleri. Der er således to nærmest fotografiske portrætter fra 1888, dvs. længe før fotografiapparatet blev opfundet. Herefter springer udstillingen frem til 1911 og fortsætter så op til vore dage. Det yngste maleri er fra 2006, fortalte Asbjørn Hansen, der købte sit første maleri i 1982.

- Det er fantastisk at se dem hængt op her og se dem samlet. Jeg elsker kunst, men jeg har nu nået en alder, hvor jeg må indse, at det er på tide at stoppe. Derfor er flere af værkerne også til salg på udstillingen, oplyste Asbjørn Hansen.

På første sal er det samleren Jens Jørgen Nielsen, der viser et uddrag af sin samling af Axel Lind og Niels Helledie.

- Jeg har kendt dem begge. Axel Lind blev over 100 år og nåede at male en lang række værker. Dem findes der mange af rundt om i hjemmene i Skagen, for da han flyttede til byen, havde han ikke så mange penge og betalte i stedet med billeder. Niels Helledie har jeg haft som formningslærer i skolen, og jeg synes faktisk, at jeg i hans skulpturer kan genkende ting, vi skulle lave i skolen i papmache, sagde Niels Jørgen Nielsen.

- Jeg er på en måde også samler, sagde kunstneren Arnt Uhre, der udstiller i Kældergalleriet.

- Jeg har nemlig verdens største samling af Arnt Uhre-værker, sagde han med et stort smil og fortsatte:

- Billeder er en form for fodspor i sandet. De efterlader et tidsbillede, der, så snart det er sat, er forældet og en del af historien. Derfor er det så spændende med malerier, for man kan gå tilbage lige til hulemalerierne og se, hvad der har optaget vore slægtninge. Det er spændende. Mange af de malere, der har været med til at sætte mig i gang og få mig til at forstå, hvad det hele handler om, er med her på Kunstcentret. En ting er at se tingene, noget andet er at trænge ind i deres væsen. Jo længere man går ind, og jo længere man betragter dem, når man til sidst ind i det guddommelige, sagde Arnt Uhre i sin tale. Mange af hans imponerende værker på denne udstilling tager netop udgangspunkt i religionen.

Ved den særdeles velbesøgte fernisering kunne man også kigge nærmere på Galleributikken, der er blevet udvidet, renoveret og forsynet med endnu flere varer i vinterpausen.

Som noget nyt vil der med mellemrum blive afholdt billedværksted på Kunstcentret. Her kan både voksne og børn komme og udfolde sig kreativt. Der er premiere på billedværkstedet førstkommende søndag kl. 13-17.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...