Det er en omfattende udstilling med stor variation i værkerne, Kunstcentret viser i øjeblikket

DRONNINGLUND: Det er en meget stor og lidt anderledes udstilling, Kunstcentret i søndags åbnede. Dels er det udelukkende kvinder, der udstiller, og dels er der særdeles mange og meget forskellige værker.

- Det har været meget svært at få til at gå op med så mange. Der er nogle, der kun har et enkelt værk med, mens andre har flere. Det lykkedes at få plads til det meste, og jeg synes, udstillingen meget fint afspejler, at der virkelig i disse år sker meget blandt kvindelige kunstnere. Der er mange genrer, og der er meget at kigge på, sagde Jette Abildgård ved åbningen af udstillingen ”Ingen blonder”.

Udstillingens åbningstaler, efterskoleleder Bitten Schjødt Kjær, Dronninglund Efterskole, startede med at fundere lidt over, hvad blonder gør.

- Blonden pynter, forfiner, drager og afviser. Den spænder fra noget fint til noget frækt, fra noget kompliceret til noget kantet, sagde hun og fortsatte:

- Det fine i blonden er det skrøbelige. Det fine er også en afstand til det fattige og det almindelige liv. Blonden er sirlig og sender os rundt i associationer til hoffet, til tøj i flere lag, til fremvisning af det pæne og videre til tanker om soveværelser og syndighed. Den kan også være tegn på noget uopnåeligt, der kun er for de udvalgte. Når man skal arbejde med en afvisning af blonden, som titlen jo siger, er det netop her, kunsten kan opstå, sagde hun og roste herefter den måde, kunstnerne har grebet det an på.

- Nogle har lavet noget, der pynter og forfiner. Andre noget, der afviser eller har kant. Flere kunstnere har brugt naturen. Den rene, smukke natur, der er en anden pragt. Ikke den lille fine blonde, men naturens dragt, der hver dag er lige foran os. Nu hedder udstillingen jo ”Ingen blonder”, og hvis man læggere vægt på ordet ”ingen”, er der mulighed for at lade ægtheden komme til udtryk og helt fjerne tanken om blonden. Tit siger man, at vi i kunsten skal se, hvad der gemmer sig. På en måde træder dybden frem med det samme i denne udstilling, og man skal ikke stå ret længe før det tunge også får plads. Flere kunstnere har ladet det rå, det almindelige, det sorgfulde og det uskønne være udtrykket. Her er virkelig ingen blonder. Her kommer måske heller aldrig til at være blonder, og man kan næsten se skiltet, hvor der står: ”Blonder ingen adgang”. Udstillingen kalder virkelig på den nysgerrighed, der forhåbentlig ligger dybt i os alle, sluttede Bitten Schjødt Kjær.

Inden de omkring 200 gæster blev sluppet løs i udstilling optrådte Anna Bilde. Hun fortolkede med guitar og mikrofon tre af sine egne poetiske og meget smukke sange.

Udstillingen kan ses frem til søndag 6. oktober.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...