Værker af kunstneren Kizito Maria Kasule fra Uganda udstilles i Galleri Glocal Art

THORUP: Når Glocal Art søndag 11. august kl. 14 slår dørene op til en ny udstilling, er det med værker af Kizito Maria Kasule fra Uganda.

Han blev født i oktober 1967, og han blev, da han bare var en stor dreng, smidt ud af hjemmet af sin far, fordi han ikke ville arbejde på faderens kaffefarm, men hellere ville studere. Det tvang ham til nogle måneder at leve som gadebarn.

Senere, mens han endnu var ganske ung, blev han arresteret og sendt til en militær fangelejr i det nordlige Uganda, hvor der var udbrudt borgerkrig. En dag blev alle hans medfanger skudt, men han blev skånet takket være at hans far havde nogle kontakter til regeringen. Det lykkedes ham at flygte med et falsk ID.

I dag er han dekan ved Kunstakademiet Margaret Trowell School of Fine and Industrial Art under Makarere University i Kampala, og han har efter studier i Irland opnået at få en PhD i 2003. Han har udstillet i USA, Australien, Namibia, Kenya og flere europæiske lande.

- Da jeg i 2003 organiserede en kunstudstilling på Dronninglund Kunstcenter, var Kizito Maria den kunstner, der åbnede udstillingen, fortæller galleriejer Frede Hansen, der videre oplyser, at kunstneren har startet en kunstskole syd for Kampala, og at taget på denne skole blev finansieret af de malerier, han har solgt i Danmark gennem Glocal Art.

- Kizito vedkender sig en arv fra Afrika, men også en europæisk arv. Picasso var og er den store helt i Afrika, fordi han kom til Afrika og fandt inspiration. Afrikanerne var vant til, at de hvide altid betragtede sig selv som bedre end afrikanere, men Picasso fandt værdier i deres masker og i det anonyme, universelle udtryk, der var i masker, samt at man brugte kunsten og maskerne kultisk, fortæller Frede Hansen.

Beundringen for Picasso har ført til, at to kunstnere i Afrika har fået betegnelsen ”Afrikas Picasso”. Den ene er Kiné Aw fra Senegal, der lige nu udstiller på Glocal Art. Den anden er Kizito Maria.

Kunstneren kommer til Danmark 6. september på kort besøg, idet udstillingen på Glocal Art skal videre til Oslo, og det skal Kizito Maria også.

- Udstillingen åbnes af Kathleen Girvan, der i en årrække har boet i Uganda, men som i dag bor i Mariager. Hun købte et maleri af Kizito, da hun boede i Uganda, sådan som mange europæere har gjort, slutter Frede Hansen.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...