Bitten Schjødt Kjær er netop sammen med sin mand flyttet ind i forstanderboligen og klar til at tage fat

DRONNINGLUND: Hun er født i Rødding og har næsten fået højskolen og de frie skoler ind med modermælken. Med en fortid i folkeskolen og en stilling som udviklingschef for FDF, føler Bitten Schjødt Kjær sig godt rustet til stillingen som forstander.

- Jeg føler, jeg kombinerer mine tidligere verdener, og for mig er det at kombinere dannelse, fritid og skolegang efterskolen i en nøddeskal, og derfor føler jeg mig allerede nu godt hjemme, fortæller den nye forstander, der tiltrådte lige før sommerferien og først nu skal til at sætte sit præg på skolen. Hun lægger ikke skjul på, at for hende betyder dannelse og værdier meget.

- Hele dannelsesbegrebet bliver vi som mennesker nødt til at forny, for dannelse handler om samfund og det at være menneske i den verden, vi lever i. Her bliver vi nødt til at hive fat i vores værdier, og det gør Dronninglund Efterskole. Vi står på et værdisæt, som vi forsøger at omsætte til nutid. Unge i dag efterspørger værdierne. De vil gerne synge morgensang og gerne høre om noget og nogen, der er forskellig fra dem selv, fortæller hun og fortsætter med at fortælle om tanker, hun allerede har gjort sig om skolen og fremtiden:

- Vi skal gerne blive en større skole. Der er ikke fyldt helt op i øjeblikket, og det er ikke godt. Vi har fine faciliteter, og mange ved, at vi er en god efterskole med en god medarbejderstab, der sprudler og leger. Vi skal netop trække unge til ved at være et stærkt hold af voksne, der viser, at vi har lyst og tid til at være sammen med de unge. De relationer, vi skaber mellem voksne og unge, skal have en kvalitet. Den kvalitet, vi udviser i relation til de unge, er den, der også kommer til at trække flere til. Når de kommer, skal de med det samme mærke, at der på stedet er en kultur, der skaber de fællesskaber, vi siger, vi gerne vil skabe, understreger hun.

- Vi arbejder hele tiden med, hvilke muligheder der er på det her sted. Vi har en forrygende natur. Det er jo en perle. Naturen gør, at der skabes en ro, men også mulighed for at udfolde sig i den. Vi har en outdoorlinje, som mange elever vælger, og vi har en kunstlinje, der tiltrækker mange. Vi har i år et meget stort hold omkring kunst og kreativitet. Her vil det være naturligt at samarbejde med Kunstcentret om vores kunstlinje. Vi kan blive inspireret af udstillingerne, og omvendt kan vore elever måske bidrage med en udstilling. Jeg vil nemlig gerne åbne skolen mere i forhold til det omgivende samfund. Jeg ønsker et langt større samarbejde med flere aktører. I forbindelse med bæredygtighedsfestivalen stiller vi en aften foredragssalen til rådighed. Det vil være naturligt, at vi også i fremtiden er involveret i noget omkring bæredygtighed i timerne eller til morgensamling, fortæller Bitten Schjødt Kjær, der også ønsker at bringe legen meget mere ind i hverdagen.

- Vi kan finde på skøre ting, opfinde ting og være et eldorado af plads, hvor man har lyst til at være. Vi skal være meget udenfor. Vi kan godt forbedre nogle af de udendørs faciliteter, så vi kan boltre os bedre og give de unge mere lyst til at være der i længere tid, end de er nu, siger hun vel vidende, at der i disse år er hård konkurrence om at tiltrække unge.

- Vi skal være gode til ikke bare at fortælle, det er en god skole og et fedt fællesskab, vi har. Vi skal helt ind og forklare, hvorfor det er det. Nærhed, leg og fællesskab skal fylde meget. Mange unge er ensomme i dag. De har brug for at vide, at vi kan skabe venskaber og følelser af glæde. Vi kan give dem en ballast i forhold til nogle af de nære ting som f.eks. at kunne holde en anden person ud i lang tid og at have tålmodighed med en, der gør noget andet end en selv. Det sker ikke af sig selv, siger Bitten Schjødt Kjær, der ud over forstanderjobbet har en politisk karriere som landsnæstformand i Radikale Venstre. Denne tillidspost agter hun at fortsætte med.

Der holdes velkomstreception for den nye forstander i efterskolens foredragssal torsdag 29. august kl. 16-18.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...