I Klokkerholm kan man nu komme hele solsystemet rundt

KLOKKERHOLM: Da den gamle købmandsbutik midt i Klokkerholm for nogle år siden blev revet ned, stod byen pludselig med en kæmpegrund. Der var mange forslag til benyttelse, men for at finde frem til den bedste idé blev der nedsat et udvalg, der straks gav sig i kast med arbejdet. I fredags kunne resultatet så indvies under overværelse af et stort antal mennesker.

Den tomme grund er blevet omdannet til en planetplads, hvor solen er centrum omgivet af planeterne. På pladsen står de planeter, der er nærmest solen, og så følger de øvrige planeter på rad og række på en 2,5 kilometer lang sti.

- Idéen kom egentlig ret hurtigt, fortæller Jakob Brøns, der er med i udvalget.

- Vi havde i forvejen ”Stjernepladsen” ved Jyske Aas, og så ville vi gerne have noget, der relaterer sig til den. Så var det egentlig ret naturligt at lave en planetplads. Den viser størrelsesforholdene med hensyn til diameter. Pladsen er starten på planetstien, der løber rundt om Møllesøen. Med solen som afsæt kan vi her anskueliggøre afstanden mellem planeterne. Afstandene er så store, at det næsten ikke er til at begribe. Ved at gå turen får man måske en fornemmelse af afstandene. Turen er omkring 2,5 kilometer og meget smuk. Man kommer gennem noget af den flotteste natur, vi har her. Der er så opsat forskellige infotavler med fakta og historier. Vi synes jo, at vores verden er så stor, men set i solsystemets perspektiv er den ikke. Det fornemmer man, når man går fra solen og videre ud på stien. Ret hurtigt møder man Jorden og Merkur, men så skal man gå ret langt, før man møder den næste, og så fornemmer man på egen krop den store afstand. Man kan lære en masse ved at gå på stien, og vi håber da også, at mange vil besøge pladsen og stien. Det er oplagt for skoleklasser, fortæller Jakob Brøns og fortsætter:

- Vi har været på månen og ikke så meget andet. Nu kan man tage til Klokkerholm og komme hele solsystemet rundt. Det er oven i købet god motion, for man går med syv gange lysets hastighed, så man får virkelig forbrændt nogle kalorier, slutter han med et stort smil.

Den faglige ekspertise har Kim Lang stået for. Han er uddannet astronom, og det er da ham, der har udfærdiget teksterne på de mange infotavler.

- Alle planeter er lavet i stål og galvaniseret, fortæller han.

- Eneste undtagelse er Mars. Den skal nemlig have lov til at ruste, da den planet er rød, oplyser han.

Planeterne er i konstant bevægelse og flytter sig hele tiden i forhold til hinanden. Deres indbyrdes placering i Klokkerholm er dog ingen tilfældighed.

- Nej, de er placeret, så de viser, hvor de stod 11. februar 2018. Den dato er valgt helt bevidst, for netop denne dag fyldte Klokkerholm Borgerforening 100 år, slutter Kim Lang.

Det store projekt er blevet godt modtaget af byens borgere, og det var da også en synlig stolt Margitt Chemnitz, der kunne indvie pladsen og stien

- Det er en stor attraktion, vi har fået her, sagde hun i sin tale.

- Det er et imponerende arbejde, der er blevet udført. Pladsen og stien giver et unikt indblik i vores solsystem. Her er alle velkomne, og det gælder alle døgnets timer, sagde Margit Chemnitz, formand for kommunens Fritids- og Kulturudvalg.

Projektet er støttet af en række fonde, virksomheder og privatpersoner.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...