Naturstyrelsen har gjort shelterpladserne i Vendsyssels skove forårsklar til overnatning i det fri

VENDSYSSEL: Nogle mennesker overnatter i shelter hele året, men de fleste foretrækker at vente på plusgrader og lidt længere dage. Begge dele er der nu. Så lige nu, inden der kommer myg, er det perfekt at overnatte i shelter.

Naturstyrelsen oplyser i en pressemeddelelse, at man har tjekket shelterpladserne efter vinteren, og de er nu klar til sæsonen. Der er åbnet for drikkevandet og på nogen af pladserne er der lagt brænde frem, så du kan lave et lille bål. Hvis der ikke er brænde må man gerne samle døde grene i skovbunden til et bål.

Oplev tusmørke og daggry

- At overnatte i shelter giver mulighed for fantastiske naturoplevelser. Det er sjældent vi er ude i naturen i tusmørket eller i daggryet, og stemningen i tiden hvor nat og dag skifter er helt speciel, fortæller skovfoged Helene Overby i en pressemeddelelse.

Mange dyr er fremme og man kan være heldig at se dem. Når man tager på overnatningstur i naturen mærker man vejr og vind, ser himlen som hele tiden forandrer sig og måske kigger man ind i bålet og snitter i en pind – alt sammen noget der giver ro i sjæl og krop. Man kan tage af sted alene og nyde stilheden eller man kan tage af sted sammen med andre og opleve nærværet. Man får ofte en mere intens oplevelse, når man kommer væk fra hverdagen og alt elektronikken.

Shelterpladsen i Slettingen er hen over vinteren blevet renoveret og de to sheltere, borde-bænkesæt, brændeskuret og grillristen på shelterpladsen er blevet udskiftet og pladsen fremstår nu ny og lækker. Desuden er der indlagt vandværksvand og tidligere problemer med manglende vand skulle dermed gerne være løst. Pladsen ligger øst for Hellum i Brønderslev kommune tæt ved Hærvejens Vandrerute og National Cykelrute nr. 3. Skulle du komme i bil, kan du parkere på den lille græsparkering på Østermarkvej 114, Jerslev og gå ad grusvejen mod nord de 450 meter op til pladsen. Hvis man gerne vil prøve at vandre og have flere overnatninger, så er Jyske Ås et godt sted. Shelterne ved Slettingen ligger i kort afstand til shelterne ved Lunken Naturskole i Søheden Skov.

Der er masser af overnatningspladser at vælge imellem i Vendsyssel og de fleste skal ikke bookes, så man kan tage af sted lige når det passer én. Selv på de bookbare pladser må man oftest gerne komme uden booking, men skal så huske, at dem der booket har førsteret. Nogle pladser ligger med udsigt ud over åbent landskab, mens andre ligger inde i en lille skovlysning. Vælg efter lyst og efter vejrudsigten. Her om foråret er der masser af plads til flere besøgende, og man kan godt sove i shelter en nat og så tage på arbejde eller i skole næste dag.

Nye faciliteter i Slettingen

Hvis du ikke har prøvet at sove i shelter før, er her nogle gode råd:

- Find shelterpladserne via UdiNaturen.dk under Overnatning. Store lejrpladser kan bookes og små lejrpladser kan ikke bookes, så titlen siger ikke altid noget om hvor mange sheltere der er på pladsen. Der er ikke sheltere på alle overnatningspladser så tjek en ekstra gang. Du kan også se på hjemmesiden hvilke andre faciliteter der er. Alternativt kan du downloade app´en ”Shelter” og finde pladserne der. Hvis du har booket og senere fortryder, så husk at afmelde igen.

- Der må ikke køres i bil på skovvejene, så du kan komme vandrende, cyklende, ridende og nogle få steder sejlende eller du kan parkere bilen på nærmeste p-plads og gå det sidste stykke.

- Første gang du besøger en plads så ankom mens der er lyst – ellers kan det være svært at finde pladsen og faciliteterne på pladsen.

- Det er god skik, at man rykker sammen og giver plads, hvis der kommer flere.

- Overnatningspladserne giver mulighed for naturoplevelser og er ikke beregnet til larm og fest.

- På de fleste pladser må man gerne slå telt op, hvis der er optaget i shelterne eller hvis man bare foretrækker at sove i telt.

- Man må gerne have hund i snor med. Hvis der er andre på pladsen så tag hensyn.

- Du skal bruge liggeunderlag og sovepose eller dyne og gerne en lille lygte. Hvis det er koldt kan man godt bruge to sommersoveposer uden på hinanden i stedet for at købe en dyr vintersovepose ligesom man kan bruge 2 liggeunderlag i stedet for ét underlag med høj isolationsevne.

- Du kan nøjes med en madpakke og måske en termokande med noget varmt at drikke. Hvis man vil lave mad på bål kræver det lidt mere planlægning og grej. Men der skal ikke meget andet end en god dolk, tændstikker og en gammel gryde og ske til at varme noget mad på et bål.

- Spar på brændet så der også er til de næste.

- Nogle steder er der muldtoilet men medbring toiletpapir og måske en lille planteskovl – lad aldrig efterladenskaber og papir efter toiletbesøg ligge oven på jorden da det er ulækkert og uhygiejnisk for de næste.

- Hjælp med at holde pladsen pæn og rydelig og tag altid dit affald med dig hjem.

Kilde: Naturstyrelsen Vendsyssel

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...