Bogen om Prinsesseskolerne udgivet ved en reception på Dronninglund Skole

DRONNINGLUND: 28. august 2019 er en ganske særlig dag. Det var nemlig på denne dag for nøjagtig 300 år siden, prinsesse Sophie Hedevig på Dronninglund Slot underskrev en fundats, der oprettede syv såkaldte prinsesseskoler på godsets område. Dermed fik Dronninglund landets første offentlige skolevæsen.

Dagen blev markeret med udgivelsen af bogen ”Prinsesseskolerne - og dem, der fulgte” skrevet af Lene Dige, Kris Dissing og Bjarno Hvid Jensen. Det skete på Dronninglund Skole, hvor Lene Dige fortalte om bogen og dens tilblivelse.

- De syv skoler var de første i Danmark, hvor bøndernes børn gratis kunne gå i skole til dygtige lærere, fortalte hun.

- I dag kan vi ikke forestille os, hvor stort et fremskridt, det var for almuen, der på dette tidspunkt alle var fæstebønder, sagde hun og fortsatte:

- Dronninglund Sogn og senere kommune har siden 1719 ofte været området, der er gået forrest med nye skoleideer og nye og godt indrettede skolebygninger. Gennem tiden har børn i Dronninglund altså kunnet takke fremskridtsvenlige og fremtidsorienterede kommunale ledere for et godt skolevæsen. At 300-års jubilæet og bogen er blevet til, skyldes i høj grad tidligere skoleinspektør Aage Ansø, der gennem lang tid har puffet på, for at begivenheden skulle markeres. Det fortjener han stor tak for, sagde Lene Dige ved udgivelsen af bogen om skolevæsenets udvikling i 300 år.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...