50 personer med fælles fortid mødtes på Asaa Campingplads

ASAA: I de såkaldte Sømosedage, der blev afviklet for nogle år siden, forsøgte man at genskabe livet omkring Sømosen, som det udspillede sig i sidste halvdel 1800-tallet. Her boede der om vinteren i primitive hytter en række gøglere, kræmmere, musikanter og akrobater, der i sommerhalvåret rejste rundt i det meste af Nordeuropa. I forbindelse med Sømosedagene inviterede arrangørerne med Hans Jørgen Melvej fra Thorup Lokalhistoriske Arkiv i spidsen slægtninge til disse rejsende folk. Det lykkedes at få kontakt til mange af familierne. Også familierne Herzberg og Mundeling, der begge senere startede cirkus. Det samme gjorde flere andre familier, så man kan uden overdrivelse sige, at Danmarks cirkushistories vugge stod i Sømosen.

Familierne mødte op til Sømosedagene i stort tal, og da disse dage ikke mere kunne afvikles, fortsatte familierne med at mødes med mellemrum.

I sidste weekend mødtes således omkring 50 af familiemedlemmerne på campingpladsen i Asaa. De fleste kom fra Danmark, men en del havde taget turen fra Sverige og Norge for at være med.

De havde indkvarteret sig i telte og hytter og opstillet et stort telt, hvor de kunne mødes, hygge og spise sammen.

Blandt deltagerne var Kate Jensen. Hun deltog sammen med sin datter Kristina Odgaard

- Jeg har regnet ud, at det må være min tipoldefar, der boede i Sømosen, fortalte hun.

- Min familie stammer fra den kendte cirkusfamilie Hertzberg, men der er nu ingen af os, der har noget med cirkus og tivoli at gøre mere. Jeg har dog prøvet det. Ikke cirkus, men tivoli, for mine forældre rejste med et tivoli om sommeren, da jeg var barn. Jeg er faktisk født i en vogn i et tivoli. Jeg husker det som en spændende tid, når vi om sommeren rejste fra by til by, men det kan man jo ikke leve af i dag, så nu bor jeg fast i et hus i Pandrup, fortalte Kate Jensen.

Også familien Mundeling var rigt repræsenteret. Dorte Katarina Mundeling var således en af deltagerne.

- Jeg bor i Sverige i dag med min mand, og vi er her for hyggens skyld. Det er dejligt at mødes med familie og venner og snakke om vore spændende og farverige familier, sagde hun.

Den samme opfattelse havde de øvrige deltagere, og de besluttede derfor, at de i fremtiden vil mødes fast hvert andet år i Danmark.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...