Pianisten Mogens Dalsgaard, der er lærersøn fra Asaa, fortalte om sit liv og karriere

ASAA: Den kendte og nu 77-årige pianist Mogens Dalsgaard, der er født og opvokset i skoleinspektørboligen i Asaa, hvor hans far, Elmer Dalsgaard, i mange år var skoleleder, vendte i fredags for en kort stund tilbage til sin fødeegn, da han i Sognegården i Dronninglund fortalte om sit liv og sin karriere. Over 100 mødte op, og mange af dem kendte ham fra skoletiden i Asaa. Flere hilste på og udvekslede minder med den berømte pianist inden foredraget.

- Det er helt rørende. Der er flere, jeg har gået i skole med, fortæller Mogens Dalsgaard.

- Nu var skolegang ganske vist ikke det, jeg gjorde mest ud af, men jeg hængte da på til fjerde mellem. Jeg blev jo tidligt bidt af klaverspil, og når man først bliver det, er der ingen vej tilbage. Jeg har levet af det i 60 år, så nu fortsætter jeg, siger han med et smil og fortæller videre, at han fortsat er meget aktiv og giver mange koncerter.

- Nu er det er ikke en koncert, jeg giver her, for der er ingen flygel til rådighed, så jeg nøjes med at fortælle om mit liv. Nu er jeg jo på hjemmebane, så der kommer også nogle lokale anekdoter, og mange af de fremmødte kommer nok for at høre, hvad jeg har i skuffen, og hvordan jeg hænger dem ud. Spøg til side, de behøver ikke frygte noget. Selv om jeg har boet i København i mange år, føler jeg faktisk, jeg er kommet hjem. Om nogle år, når tiden er inde til det, kommer vi for alvor hjem, for så flytter jeg sammen med min kone til Aalborg. Hun er opvokset i Sverige, men føler en meget tæt tilknytning til Nordjylland, og det er jo et stort skridt på vejen. Jeg føler næsten, vi har flere venner her end i København. Når jeg er heroppe, skal jeg altid en smut til Asaa for at gense byen. Jeg har dog ikke været det i denne omgang, men det sker jævnligt, fortæller Mogens Dalsgaard, der tydeligt husker, hvordan det hele startede.

- Da jeg var seks år gammel, købte mine forældre et pianette, og det var dér, det hele begyndte. Det blev senere skiftet ud med et flygel, da jeg blev 12-13 år. Jeg har for øvrigt en sjov historie om det gamle pianette. For ikke så længe siden fik jeg pludselig en besked på facebook, hvor der var et billede af et lille pianette. Manden, der ejer det, bor i Hjallerup, og han skrev og spurgte, om jeg kunne kende det. Jeg skrev tilbage, at det lignede det, jeg havde haft i Asaa. Han kunne så fortælle, at det netop var det instrument, jeg startede på, så nu er vi inviteret til Hjallerup for at gense mit første instrument. Det glæder jeg mig meget til, siger Mogens Dalsgaard, der husker, at hans far ikke var overvældende begejstret for hans musikinteresse.

- Det var han bestemt ikke, men jeg husker, at da jeg var 15-16 år, overhørte jeg, at han sagde til en bekendt, at nu måtte vi se tiden an og se, om det kunne bære, for ellers er han så ung, at vi kan finde på noget andet, husker Mogens Dalsgaard.

Det blev dog ikke nødvendigt, for det bar, og lærersønnen fra Asaa fik en strålende karriere som pianist. Og den er slet ikke slut endnu.

- Nej, nej, jeg fortsætter, slutter Mogens Dalsgaard, inden han tager fat på sit foredrag.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...