Forrige lørdag var der fuldt hus på Hjallerup Skole, da der var samler- og byttedag for frimærker og mønter

HJALLERUP: Forrige Lørdag var en sand festdag for filatelister og numismatiker, som henholdsvis frimærke- og møntsamlere kaldes med korrekt faglig betegnelse.

Lørdag var der nemlig indkaldt til den årlige samler- og byttedag på Hjallerup Skole, der trak samlere til fra nær og fjern.

Der var livlig gang i luppen rundt omkring, når de mange samleobjekter skulle inspiceres, før man måske ville slå en god handel af eller bytte sig til nye mærker, mønter eller postkort, som de mange samlere ikke selv havde i deres samling endnu.

En af dem, der sad med næsen i de store mapper, var Jens Olesen fra Frederikshavn.

Han var på udkig efter frimærker fra særlige lande, som han og konen igennem tiden har besøgt.

- Jeg er på udkig efter frimærker fra Norge og de Baltiske lande for min kone. Hun samler frimærker fra de lande og steder, vi har været, for så samler vi vores egne fotos af motiverne med frimærkerne, der passer til, i en bog, siger Jens Olesen.

Han leder specielt efter frimærker med kirker og andre tydelige arkitektoniske landemærker, som man som rejsende kan besøge.

Jens Olesen sad derfor med en lang liste, der blev kontrolleret, samtidig med han bladrede igennem katalogerne over de mange frimærker, der var til salg.

For det kunne jo være, der var lige præcis dét frimærke, som endnu ikke var sat ind i deres fælles bog over rejserne med konen.

Julemærker og stempler

Jens Christensen fra Hjallerup havde taget samlingen med sig i håb om at få byttet sig til nogle af de mærker, han mangler.

- Jeg samler på julemærker fra Danmark, Norge, Sverige og Færøerne, og så prøver jeg få at få stempler fra rundt i hele Danmark, siger Jens Christensen.

For stemplerne handler det i høj grad om, at de skal være meget tydelige, så man kan se, hvor de er stemplet. Hans samling rummer mange forskellige typer stempler og byer, og der er også nogle mere specielle imellem.

- Der er lavet kataloger over alle posthuse i Danmark og deres stempler. I gamle dage havde landposten også et stempel med rundt, så der er mange specielle. Nogle posthuse har også kun været åbne i et par uger, så er de ekstra sjove at få fat i, siger Jens Christensen.

I hans samling kunne han også vise specielle ark frem med fejltryk på, og de er i følge ham også meget sjove at have. Men det kræver ofte et meget godt øje at spotte, om der er en fejl på et mærke eller ej, så man skal være vågen, når man samler.

Bag samlermessen og byttedagen er Østvendsyssels Frimærke- og møntklub.

Det er blevet en fast tradition, at samlerne kommer til Hjallerup først weekend i marts.

Formand for klubben, Jørgen Østerled Andersen, der selv samler særligt på frimærker fra Tasmanien, var meget tilfreds med fremmødet, og mange kommer særligt for kommissionssalget, der foregik sidst på eftermiddagen.

- I gamle dage, så byttede vi mere rundt. Nu handler det meget mere om kommissionssalget. Man får jo en gang imellem købt noget, man ikke selv har brug for alligevel, og så er det byttedagen også en god måde at komme af med det igen, siger Jørgen Østerled Andersen.

Østvendssyssels Frimærke- og møntklub tæller i øjeblikket omkring 60 medlemmer, og de mødes hver 14. dag i klubben til en snak om deres samlinger og for at bytte medlemmerne imellem.

- Der er mange af os, der er lidt grå i toppen, men det er svært at lokke nye unge til, siger Jørgen Østerled Andersen.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...