Gymnasium og slot går sammen om at tilbyde kostskole for gymnasieelever

DRONNINGLUND: Et nyt og spændende samarbejde mellem Dronninglund Gymnasium og Dronninglund Slot er nu ved at munde ud i noget helt nyt, der giver gymnasiet mulighed for at tilbyde en gymnasiekostskole til elever, der bor langt væk fra skolen, og samtidig får gymnasiet en mulighed for at trække elever til fra andre landsdele. Planen er at indrette 8-10 boliger, hvor eleverne kan bo.

Det bliver ikke på selve slottet, men i hovedgårdens bygninger, som de aktive slotsejere, Henriette Høgsbro og Carl Christian Pedersen, netop pr. 1. oktober har overtaget. Som en ekstra bonus kan kostskoleeleverne også medbringe deres hest, hvis de har en sådan.

- Tanken om en kostskole har rumsteret i mine tanker i mange år, fortæller rektor Lars Jørgensen, da han forleden mødtes på slottet med slottets ejere. Med sig havde han også et par af gymnasiets elever.

- Jeg har i flere omgange drøftet med efterskolen om muligheden for at låne værelser der, ligesom jeg har talt med kommunen om ungdomsboliger, men uden resultat. Da så Henriette Høgsbro og Carl Christian Pedersen overtog Slottet, begyndte tanken om et samarbejde at gro frem. Jeg kendte de to gennem deres børn, der har gået på gymnasiet, og desuden har Carl Christian været formand for gymnasiet. Jeg ringede, og det var Henriette, der tog telefonen. Det morsomme var, at hun havde gået med samme tanker og ønsket et samarbejde med gymnasiet, siger Lars Jørgensen.

De første tanker gik på at inddrage 10 værelser i østfløjen, men det er ikke muligt, da de bruges i hoteldriften.

- Vi skal bygge om eller bygge nyt. I første omgang tror jeg, at vi skal bygge om, siger Henriette

Hvordan økonomien til projektet skal skrues sammen, har man endnu ikke det fulde overblik over.

- Man skal passe på, at man ikke dræber det gode initiativ med økonomi, men det er naturligvis vigtigt, at vi ser på, hvordan økonomien er i det her. De unge mennesker har jo begrænsede midler, så hvordan vi lige får det til at hænge sammen, må vi finde ud af. Vi skal i næste uge en tur til Fjerritslev, hvor de er ved at bygge 40 nye ungdomsboliger i tilknytning til deres gymnasium. De har fundet den økonomi, der skal til. Det skal vi også, og alle muligheder skal endevendes. Det skal jo også være en forretning for os, fastslår Carl Christian Pedersen.

- Vi har virkelig manglet et sted, hvor nogle af de unge kan bo, og at vi så kan knytte det til et sted som det her er bare fantastisk, siger Lars Jørgensen, og fortsætter:

- Jeg annoncerede det for alle eleverne i torsdags og har allerede fået adskillige henvendelser. Jeg tror på projektet. Der er så mange muligheder for at udvide samarbejdet, men vi er meget konkrete her i starten og satser på, at vi til august har første etape klar med 8-10 boliger. Samarbejdet tager udgangspunkt i noget helt konkret, som vi har manglet. At det så kan udvikle sig til andre ting, er noget helt andet. Vi har kort snakket om julekoncert og andre musikarrangementer på Slottet. Desuden er der hele det sportslige element med mountain-bike, løb og meget mere, siger Lars Jørgensen.

- Man kan sige, at vi med projektet slutter ringen, for det der med uddannelse kommer jo herfra. Vi har lige fejret 300-året for Prinsesseskolerne, der netop startede her. Tråden er der, så vi må prøve at se, om vi kan lave den i version 2020, siger Carl Christian Pedersen.

Ved det lille møde på slottet deltog også to elever fra gymnasiet, Marie Bruun og Tobias Laubek fra 2.g.

- Jeg synes, det er en god idé, for jeg har en hest, og hvis jeg skulle have en studiebolig, er det da en klar fordel, at man kan have sin hest med. Det er et stort arbejde at have en hest, og hvis den bliver syg, kan man i en pause smutte hen og se til den. Det er en god idé, især hvis der kom andre, der også har hest, mener Marie Bruun, der bor i Agersted. Samme mening har Tobias Laubek. Ikke fordi han har hest, men fordi han bor i Voersaa og tit har problemer med at komme frem og tilbage.

- Busturen tager lidt over en halv time for mig, men jeg har venner, der bruger en time hver vej. For dem ville det være en gave at komme til at bo tæt på gymnasiet. Jeg er helt med på idéen, slutter Tobias

- Jeg er endnu ikke helt klar over, hvor mange værelser vi får. Otte eller ti, men det er på det niveau, vi starter. Senere må vi jo så tage step to og tænke længere ud i fremtiden og sammen med eleverne finde ud af, hvad de unge forventer, når de går på et kostskolegymnasium. Vi er så langt, at vi er klar til at sælge idéen, når vi holder orienteringsmøder for kommende elever i januar. Her vil vi skrive interesserede elever op, og kommer der flere, end der bliver plads til, må vi trække lod eller finde alternative løsninger, slutter rektor Lars Jørgensen.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...