Workshoppen ”Kirken på landet” har inspireret til udvikling af kirke og landsbyliv

BRØNDERSLEV PROVSTI: For nylig afviklede folkekirkerne workshop ”Kirken på landet”, hvor en arbejdsgruppe havde indkaldt mennesker fra området til at deltage. Her var der et fokus på, at kirkeudvikling også er landsbyudvikling.

- Vita Andreassen, som er sognepræst i fire små sogne på Fyn, kom med masser af input til hvordan kirken kan være en del af årets gang og livet i lokalsamfundene og deltagerne delte mange historier om deres oplevelser i kirken, praksis og visioner, oplyser Pia Uth fra Brønderslev Provsti i en pressemeddelelse.

Deltagerne blev udfordret i at tale sammen på tværs af sognegrænserne og dele erfaringer og ideer fra det lokale kirkeliv, hvor præsentationsrunden var koble på fortællinger om den bedste oplevelse eller overraskelse i en kirke.

- Èn af deltagerne fortalte hvordan hun opdagede at hun kunne synge, da hun fik plads i kirkens kor – og nu arbejder som kirkesanger. ”What a wonderful world” – var den overraskende indledning til en bisættelse, som en af workshoppens andre deltagere deltog i. Og en lokal deltager fra Melholt fortæller, at han glæder sig over at kirken og forsamlingshuset ikke længere er konkurrenter, men i stedet samarbejder om spaghettigudstjeneste – og at det altså ikke længere er sådan, at folk enten kom i kirken eller i forsamlingshuset, oplyser Pia Uth.

Deltagerne skulle også tale sammen om, hvordan man kan finde lokale samarbejdspartnere i foreninger og institutioner.

- Kirken er tilstede i alle små sogne og hvis kirken prioriterer bl.a. økonomi kan den i høj grad være med til at udvikle livet i landsbyen. Alle kirker har en musiker ansat og menighedsrådene kan vælge at deres organist skal være korleder for hele landsbyens kor, til gavn og glæde for korsangere, lokalsamfund og kirke. Desuden opfordrede Vita deltagerne til at tænke i ”Det lille kirkeår”. Altså prioritere nogle begivenheder og højtider i løbet af året, hvor man vil gøre noget særligt for at samle landsby og kirke. Fx til advent med kor, juletræstænding og æbleskiver.

Vita Andreassen udfordrede også menighedsrådene til at slå sig sammen. De fleste steder deler to sogne præst og her er det en gevinst for kirkelivet når menighedsrådene slår sig sammen i et fælles menighedsråd. Det frigiver økonomiske ressourcer, styrker organisationen og letter også præstens arbejde. Det kunne deltagerne fra Jerslev-Hellum-Mylund bekræfte, da de i flere år har haft et fælles menighedsråd for de tre sogne, som styrker kirkelivet på tværs af sognegrænserne.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...