Vendsyssel-Gildet, der arbejder for at bevare vendelbomålet, holdt stort dialektstævne i Dronninglund

DRONNINGLUND: Tidligere fandtes der et utal af dialekter, men flere og flere af dem forsvinder til fordel for rigsdansk. Foreningen Vendsyssel-Gildet, der blev startet først i 1980-erne, forsøger ihærdigt at fastholde vendelbomålet ved bl.a. at udgive skrifter på dialekten og ved at holde arrangementer på vendelbomål.

I lørdags holdt man således et stor dialektstævne på Dronninglund Gymnasium. Det var lavet i samarbejde med Modersmåls-Selskabet, der arbejder for at støtte det danske sprog, så det kan klare sig mod engelsk, og så det bevarer sin stilling som vigtigste officielle sprog i Danmark.

Formanden for selskabet, Mette Bjørnvig Kaufmann, var en af talerne på stævnet, og eftersom alt på disse stævner foregår på vendelbomål, blev hendes tale oversat af en tolk.

-Ja, jeg er født i København og taler ikke vendelbomål, så det er dejligt, at der er tolk på, sagde hun, der i øvrigt kunne fortælle, at det var første gang, Modersmåls-Selskabet deltog i et arrangement uden for København.

Inden stævnet startede, stod formanden for Vendsyssel Gildet, Ole Nørgaard, klar ved døren og modtog hver enkelt deltager med et varmt håndtryk.

- Det gør jeg altid. Jeg byder alle gæster velkomne og giver dem hånd. Dialekt har jo noget med nærhed at gøre. Så det er helt naturligt for mig, sagde han.

- For mig er det vigtigt, at vi bevarer vendelbomålet. Det er jo for mange af os vores modersmål, vi lærer som børn. Jeg tror stadigvæk på, at vi kan fastholde det, men jeg må da også indrømme, at jeg ikke altid snakker vendelbomål derhjemme, men jeg behersker det og elsker det, sagde Ole Nørgaard, inden dagens program startede.

Han kunne også fortælle, at foreningen har omkring 750 medlemmer fordelt over hele landet.

- Ja, vi har også nogle stykker i udlandet, så vi er mange, der gerne vil bevare vendelbomålet, sagde han.

I den første time var der små indlæg afbrudt af fællessang. Sangene var naturligvis alle på vendelbomål. Det samme var alle indlæg

Det vellykkede stævne sluttede med en vendelbokoncert med Ib Grønbech.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...