Business

Der er ting, du bør overveje, før du låner din bil ud.

Virksomhed

Heyforsikring

Webside

https://heyforsikring.dk/

Annonce Virksomhedsprofil - 23. november

Forsikring: Kan jeg problemfrit låne min bil ud?

Har du en søn eller datter, som jævnligt låner din bil? Er du i tvivl om, hvordan reglerne egentlig er i forhold til din forsikring, hvis han eller hun skulle komme ud for et uheld? Så læs med her, hvor vi skitserer reglerne for udlån af bil.

Ansvarsforsikringen knytter sig til bilen

Har du blot en ansvarsforsikring på din bil, kan du uden problemer låne den ud til venner, familie og naboer. En sådan forsikring knytter sig nemlig udelukkende til bilen, og hvis uheldet er ude, er det derfor underordnet, hvem føreren er.

Denne form for forsikring er lovpligtig i Danmark, og den er dermed ikke til at komme uden om. Den dækker nemlig personskader på andre mennesker samt skader på andres køretøjer og ejendom. Uden en sådan vil du derfor i værste fald risikere selv at skulle betale for reparation og forsikring til andre mennesker, og det kan naturligvis hurtigt løbe op. Desuden vil du – i og med at ansvarsforsikringen er lovpligtig – kunne få store bøder, hvis du bliver stoppet uden en sådan forsikring på din bil.

Kaskoforsikringen knytter sig både til bil og fører

Vil du have en mere omfattende forsikring af din bil, skal du have en kaskoforsikring, som dækker det samme som ansvarsforsikringen og derudover også dækker skader på din egen bil. Denne type forsikring er derfor langt hen ad vejen anbefalelsesværdig, da den giver sikring for både dig selv og andre. Vil du have en endnu bedre bilforsikring, kan du desuden tilkøbe diverse tillægsdækninger, som dækker specifikke ting såsom ekstraudstyr eller ruder.

Med en kaskoforsikring er det imidlertid lidt mere komplekst med udlån af bilen. En kaskoforsikring er nemlig ikke blot knyttet til bilen, men også til dig som fører. Det betyder i praksis, at hvis du låner din bil ud til eksempelvis din datter, og hun er med i et uheld, så vil selvrisikoen stige betydeligt. Har du familie, som ofte låner din bil, er det derfor en overvejelse værd at skrive dem ind i selve forsikringen. Det gør forsikringen lidt dyrere, men til gengæld vil I være dækket under de samme vilkår, hvis uheldet skulle være ude.

Grunden til, at kaskoforsikringen dækker anderledes afhængigt af føreren, kan eksempelvis være alderen. Ofte vil et forsikringsselskab nemlig tage mere for at skrive yngre mennesker ind i forsikringen, da de har mindre erfaring som bilister. Derfor kan det umiddelbart virke fristende blot at låne sin bil ud til sin søn eller datter, uden at personen står i forsikringen. Det farlige er dog, at hvis så uheldet sker, så bliver det hurtigt dyrt for ham eller hende at skulle betale selvrisikoen.

Du kan altså altid vide dig sikker på, at skader på andre mennesker og andres ejendom og biler vil blive dækket, så længe du i det mindste har den lovpligtige ansvarsforsikring, men hvis du vil være bedre dækket og ligeledes have mulighed for at låne din bil ud, skal du investere i en kaskoforsikring og skrive de relevante personer ind i denne som sekundære førere.